Headbild

Headbild

tisdag 10 april 2018

Växtporträtt April

Vårlökar


De tidigaste blommorna i trädgården på våren är vårlökarna💚. När naturen fortfarande är rätt så grå och färglös så kommer de med hopp om våren och grönskan. Först ut är snödropparna, tyvärr har jag själv inte några droppar i trädgården ännu, men planerar att plantera lökar vid vår entré för att kunna njuta av de tidiga vårtecknet. 

Gemensamt för alla dessa tidiga lökar, snödroppar, vintergäck, krokus med flera är att de är små, därför behöver man komma riktigt nära för att njuta av dem fullt ut. Så att plantera intill huset där årets första kaffe intas i solens strålar, eller vid husets entré där man passerar flera gånger om dagen är en bra idé. 

Passa på att tänka till nu var du skulle vilja ha de tidigaste vårlökarna i trädgården, för när de ska planteras i höst är det inte alltid lika lätt att ta beslutet om var bästa växtplatsen är. Många planterar de något senare lökarna, såsom tulpan och allium, men glöm inte de små, tidiga lökväxterna som verkligen ger en hopp om våren i april månad!

Något senare kommer vårlökar som scilla och narcisser. Just scilla kan, om den trivs, bilda blåa mattor av blommor under våren. Narcisser och pingstliljor finns det nästan obegränsat med sorter att välja av och de gillas inte heller av rådjuren vilket är ett stort plus. 

Krokus...


Krokusar finns i flera olika fäger...


Här en liten "skog" av vita knoppiga krokusar...

En av mina favoriter är porslinshyacint...


Liten men otroligt vacker...


Brukar plockas in i små buketter av barnen...


Scilla som om den trivs gärna brer ut sig i stora mängder...


Vit pärlhyacint...


Pärlhyacinter finns också i olika blåa nyanser...


Narciss `Thalia´ ...


Narciss `Mount Hood´...


Den lilla delikata sorten `Thalia´ tittar upp bland fläckig lungört...


 Snö igår kväll men soligt idag, nu måste väl ändå våren komma?!!


Ha en fin dag i solen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar