Headbild

Headbild

onsdag 15 mars 2017

Uppe i trädkronorna...

Första vecka på det nya jobbet :)! Eller det nygamla jobbet kanske jag ska säga, för jag har ju drivit företaget som ett sidoprojekt sen sommaren 2016. Med en liten trogen kundkrets och nya förfrågningar så kände jag att det bara fanns en väg att gå, och det var att våga prova på att vara egen företagare fullt ut! Vintern har jag ägnat åt att starta upp hemsida, färdigställa logotyp och ta hand om all byråkrati som följer med steget till att bli egen företagare. 

Och nu äntligen, från och med denna vecka så jobbar jag endast med företaget!

Jag har startat med trädbeskärningar som med fördel görs nu på vårvintern eller under sensommaren och hösten, den så kallade JAS perioden. Igår tog jag hand om tre äldre träd som inte blivit beskurna på lång tid. Jag beskär efter principen att aldrig ta mer än 1/3 av trädets grenverk, helst inte mer än 1/4 första året. Det är bättre att följa upp och beskära ett äldre och eftersatt träd lite försiktigt flera år i rad än att chocka trädet med att ta för mycket på en gång. 

Ofta finns det problematik med virussjukdomen fruktträdskräfta i äldre träd och om man trots detta vill behålla trädet är det klokt att ta det lite extra försiktigt. 

Här nedan har jag lagt upp några före och efterbilder på beskärningen, träden ser fortfarande rätt risiga ut men om ni tittar på högarna av kvistar på marken så ser man att det inte bör beskäras mer i år. De här träden kommer efter tre till fyra års beskärning se mycket fräschare och piggare ut och gamla träd är enligt mig alltid värda att tas omhand då de tillför en härlig karaktär till trädgården.  

I övrigt så handlar det om att våga gallra ur trädet, och inte bara "frisera" de tunnare kvistarna. 
En annan ganska populär teknik, speciellt för några årtionden sedan, var att ta fram motorsågen och helt enkelt kapa bort stora grenar, snabbt och enkelt... Men inte speciellt fördelaktigt för trädet...
Många kunder berättar att de, tio år efter beskärning, fortfarande inte får blommor och frukt på sina träd. Så ska det givetvis inte vara!

En tumregel är att inte kapa bort grenar som är mer än 10 centimeter i diameter. Och det tycker jag är i största laget... Allt dött material rensas såklart bort för att få in mer ljus i kronan och tillsist kan man frisera och korta in det friska fina grenverket. 

Träd 1 före... 


Träd 1 efter...


Träd 2 före...


Träd 2 före...


Träd 2 efter...


Träd 2 efter...


Före... Tätt och risigt grenverk...


Efter... Urgallrat och mer luft i grenverket...


Högt upp i trädkronorna...


Träd 3 före...


Träd 3 före...


Träd 3 efter...


Träden med tillhörande rishögar efter beskärning år 1...


Målet, så små och fina snitt som möjligt...

Bild på virussjukdomen trädkräfta...

Att boka in beskärning på sina frukt och prydnadsträd är ofta väl investerade pengar! Man får friskare och finare träd som är en tillgång för trädgården och bättre kvalité på frukten. Man slipper klättra på stegar och i trädkronorna och kan lägga tiden på något annat istället.


Det finns några få tider kvar i april för röjning av buskar och beskärning av träd innan säsongen är över för dessa jobb denna vår! Boka via telefon, Facebook eller hemsidan, välkommen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar