Headbild

Headbild

tisdag 27 februari 2018

Trädgårdsdesign

BRRR!
Men vad kallt det är! Vackert med snön men jag vill som vanligt ha vår, NU! Men man får passa på att njuta, alla årstider har sin charm. Trädgårdsmässigt så är vintern en perfekt tid att planera inför kommande säsong. Det är tid att så fröer, de sorter som behöver lång tid på sig att gro och utvecklas. Nu kan man dessutom bekvämt drömma stort om trädgården och ta itu med vad som är realistiskt eller inte lite längre fram i vår😉. 

Om man står inför en stor förändring av sin trädgård så är det en väl investerad kostnad att ta hjälp med designen. 
Att ta professionell hjälp med att rita upp huvudfunktionerna i trädgården och val av växter mm underlättar enormt oavsett om man sen tar hjälp med anläggningen eller själv anlägger trädgården i etapper. 

När jag ska rita upp förslag till en trädgård, oavsett om det är en skalenlig ritning för en hel trädgård eller en enklare skiss över en vald del av en trädgård, så finns det tre huvuddelar som jag alltid tar hänsyn till, Platsen, Huset & Personlighet.

Platsen
Hur ser miljön ut kring trädgården. Villaområde? Skogstomt? Vad är det för slags natur, barrskog eller ängsmark? Platsen ger indikationer om vad som trivs att växa just här, den ger en hint om vad som passar i växtmaterial och även designmässigt.

Huset
Ett trädgård måste inte följa husets karaktär, man ska självklart forma sin trädgård till sin egen! Men om man behöver hjälp på traven och dessutom känner att det är viktigt med harmoni så är husets byggstil en viktig designkomponent. Ett funkishus lyfts av en viss sorts trädgård medan ett timrat falurött torp lyfts och harmonierar med en annan typ av trädgård och växtmaterial. 

Personlighet
Vem bor och lever i trädgården? Det är självklart den som ska nyttja trädgården som ska styra över slutresultatet, drömmer man om en japansk trädgård så ska man självklart formge sin trädgård med de influenserna. Här kan kvalificerad hjälp vara än mer användbar när det gäller att knyta ihop önskemålen med det nuvarande läget, hitta den röda tråden och få till ett växtval som ger rätt känsla men ändå är härdigt och trivs på växtplatsen. 

Men som sagt, använd vintern till att drömma stort! Idag kommer några bilder på härliga växter i härliga färger i en salig blandning, det kan behövas nu när naturen är något fattig på färg i februari...


Pioner, liljor, rosor, aklejor, klematis, dahlia, nävor...💚🌸

Vad tycker just ni om bloggen? Vad vill ni läsa mer om? Jag blir jätteglad för kommentarer, åsikter och önskemål om kommande inlägg😊.


Ha en riktigt fin vintervecka⛄!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar