Headbild

Headbild

tisdag 6 februari 2018

En trotjänare i trädgården!

I dagens blogginlägg kommer jag skriva mer om en av mina absoluta favoritväxter i trädgården, nämligen häckar!

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst kring just häckar, det finns flera tjocka böcker i ämnet och då det täcker in alla typer av växtslag, från träd till buskar, barrväxter och ibland också perenner så är det en omöjlighet att fördjupa sig i just häckar i några skrivna meningar. Men här kommer lite mer kortfattad fakta och vad man som trädgårdsägare bör tänka på innan man planterar en häck. De tre viktigaste frågorna att ställa sig är VAD man behöver/vill ha ut av sin häck, dvs planera innan inköpet. HUR man ska plantera häcken för att få bästa möjliga resultat och självklart med TIDEN hur den ska skötas för att få ett långvarig resultat. 


Planera


Häckar finns i en uppsjö av färger, former och med olika egenskaper. Hur ser det ut på platsen där häcken ska planteras? Soligt/skuggigt? Fukthållande/torr jord? Blåsigt/lugnt läge? Vilken zon finns trädgården i? Hur mycket plats finns det för häcken? Hur stor vill ni att häcken ska bli som färdigväxt? Vad ska häcken ge för funktioner? Det kan handla om att ge insyn året runt till att rama in planteringar eller ge lä för vinden. Alla dessa frågor måste ställas för att kunna ta beslut om val av sort till häcken. 


Plantera


Att anlägga en trädgård är inte helt olikt från att bygga ett hus, om inte grunden och stommen byggs på ett bra sätt så spelar det ingen roll vad man inreder huset med. Häckar är ofta stomväxter i trädgården, det betyder att de ger tydlig karaktär och bygger upp trädgården, genom att skapa väggar och rum. Att göra ett bra grundarbete, med grävning och jordförbättring och att ta hänsyn till växtens specifika behov ger bästa förutsättningar för ett lyckat resultat.


Sköta


Att sköta en häck kan vara otroligt tidskrävande, men den kan också vara i princip skötselfri, allt beror på vad man väljer för växtslag och utseende. En häck kan vara växter som klipps och sköts till yttersta perfektion men det kan också vara en romantisk fritt växande syrenhäck som knappt kräver någon skötsel alls förutom en del föryngringsbeskärning. Här är det platsen och tiden som styr, vad får plats och vad passar på platsen? En strikt klippt avenbokshäck invid det lilla torpet eller en stor syrenhäck vid det nybyggda moderna huset med den lilla trädgården är oftast inte vare sig snyggt eller praktiskt. Olika sorters häckväxter kräver olika mycket skötsel, också viktigt att tänka på vid val av sort.

Personligen så älskar jag häckar i alla former och storlekar! De ger en tydlig bas till trädgården, en lugn grön bakgrund till mer "rufsiga" planteringar med buskar och perenner. De ger också en viktig stomme på vintern, speciellt de städsegröna sorterna men även klippta lövfällande sorter ger struktur under de kala vintermånaderna. 

Här kommer en hel drös med bilder från en trädgårdsresa till England 2013, där det flitigt används häckar i trädgårdarna!


Broughton GrangeThe Great DixterHidcote ManorDen egna trädgården

Vackra bilder på häckar i en oändlig variation av sorter, färger och former. Men även om man inte har en engelsk visningsträdgård så kan man skapa härlig känsla och struktur med häckar i den egna trädgården! Måbärshäck planterad i en rundad form, klipps 1-2 gånger om året. 
 Bild till vänster på thujahäck som är planterad i rundad form och klipps 1-2 gånger om året.
Bild till Höger på måbärshäck, planterad som låg infattningshäck runt fruktträd. För att hålla 
den i rätt höjd klipps den 2-4 gånger per år. 


 


Bild till höger på en vildvuxen och enorm granhäck. Barrväxter kräver mer noggrann skötsel
och gran i synnerhet då de växer och blir stora fort och inte tål hård beskäring. På bilden till vänster
 har jag klippt sidorna. En sådan här häck kräver en hel del att klippa, såsom byggställning, bra verktyg och starka armar😉. Men en 60 meter lång, klippt, tät granhäck är verkligen en tillgång i trädgården!


Dagens tips blir helt enkelt att plantera mer häckar!

Ha det gott i vintervädret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar