Headbild

Headbild

måndag 27 februari 2017

Att snabbt förändra en trädgård

Trädgård tar tid, men det är oftast tiden med trädgården som är behållningen med arbetet man lägger ner. Att plantera nytt och under flera säsonger följa utvecklingen och förändringen. Att plantera nya träd som troligen överlever en själv, något för eftervärlden att njuta av...

Att spendera tid i sin trädgård, eller ute i naturen gör att man får följa årstidernas förändringar och hur naturen ständigt förändras. Det finns så många fördelar med att ha trädgård och just det långsiktiga är bra för själen.

Men... Ibland vill man ha resultat! Fort! För alla trädgårdar är inte lika njutbara att vistas i, och det är inte alltid lika njutbart att det tar tid...

Som trädgårdsmästare tycker jag ju alltid innerst inne att det inte kan bli för mycket växter ;). Men växter tar tid, och om man snabbt vill ha resultat är ett säkert kort att bygga något, en uteplats, trädäck ute i trädgården, en öppen paviljong, växtstöd eller min favorit, en pergola!

När vi köpte vår gård 2005 var trädgården en eftersatt djungel. Efter oändligt många timmar med röjning så fanns på baksidan bara en stor tom gräsmatta kvar. Jag ritade vår pergola vintern 2007 och våren 2008 började vi anlägga. 

Vår tomt är stor och huset stort så vi behövde något som tog plats. Allt handlar om proportioner och vi byggde en stor pergola för att det skulle passa in. Den är 14 meter lång och 2,5 meter bred.
Längs sidorna löper smala planteringsytor som fylldes av rosor, pioner och perenner av olika slag och mängder av vårlökar. Det har tagit flera år för växterna att ta plats och de är också i ständig förändring. Men själva bygget gjorde att trädgården på en gång fylldes upp och gav struktur. 

Här nedan kommer ett helt gäng med bilder på bygget och inspiration från vår pergola.


Såhär såg det ut 2005, där pergolan står idag.


Efter grävning...


Gjutna plintar till stolparna...


Här är stommen på plats. Jag valde en lite annorlunda form med spetsigt "hustak" på överliggaren...
Här har allt målats, armeringsmattor har fästs på stommen och växterna börjar ta sig bra...Sommaren 2015, rosor och pioner...


Försommar med vitmalört och den vackra tulpanen `Blue Diamond´...


Vår/försommar med allium och tulpaner...


Klematis `Miss Bateman´...


Högsommar...


För några år sendan planterades en svängd måbärshäck mellan pergolan och hallonhäcken...


`Alba Maxima´


`Constance Spry´


Allium `Purple Sensation´


Tulipa `Blue Diamond´


Papegojtulpan `Black Parrot´ 


Tulipa `Carnaval de Nice´


Tulipa `Queen of Night´


Tulipa `Spring Green´


Höst...
Även på vintern tillför pergolan trädgården mycket, kanske som allra mes just då?...


När allt annat är avlövat och kalt står den där med sin tydliga struktur...


Älskar att gå här och titta till alla växter, sommar som vinter...


Att ta hjälp med att designa sin trädgård är ofta väl investerade pengar. Ett designförslag måste inte anläggas och ske på stört, men att få nya ögon på sin trädgård och hjälp med att planera upp struktur och användningsområden som resulterar i en planritning hjälper till att lägga upp arbetet på sikt. 


Att ha ett tydligt och uppnåeligt mål gör arbetet så mycket roligare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar