Headbild

Headbild

onsdag 8 februari 2017

Tid att beställa fröer

I söndags var jag på en föreläsning i Uppsala som Uppsala trädgårdsförening anordnat. Det var Sara Bäckmo, en hängiven odlare av grönsaker och författaren bakom Sveriges största trädgårdsblogg som talade. Suget att odla och längtan till våren kickade igång ännu mer! Vilken tur att jag denna vår har en helt ny köksträdgård att förlora mig i!

Trots min utbildning och brinnande intresse för trädgård så har vi ännu inte haft några stora odlar ambitioner när det gäller det ätbara i trädgården. Men nu ska det bli ändring! 
Förra året iordningställde vi en del i trädgården som ska bli en köksträdgård. Från att ha varit ett hörn i trädgården fylld av kirskål så ska det nu bli en oas med grönsaker, är det tänkt...

Jag gillar att experimentera och prova olika sätt att anlägga växtbäddar på, om man inte provar lär man sig inget nytt. Men just här har vi täckt hela ytan med en markduk för att kväva ut kirskålen. Det är inte optimalt i bäddarna då maskarna inte kommer upp och hjälper till med att bearbeta jorden, men då vill vill få till en bra start och inte allt för skötsel krävande odling så provar vi såhär. 

Vi började med att fräsa upp och harva området, att ha hjälp av en maskinpark, gammal men fungerande, är alltid en fördel...
Pallkragar i all ära, men den nätta ytan i en pallkrage torkar ut fort och kräver mer passning med vattning. Vi valde att bygga egna lådor som vi målade i falu svartfärg.
Lådorna ställdes på plats och vägdes av då marken under var ojämn.Ytorna runt odlingslådorna fylldes upp med flis, har var det "man tager vad man haver" principen och flis finns i mängder här då vi använder det till uppvärmingen. 
Det är fyra stora lådor, fyra något mindre och i mitten fyra små lådor. De är sammansatta i ett klassiskt mönster och är lätta att komma åt från alla håll. Bra att tänka på är att inte ha allt för breda lådor då det blir svårt och arbetsamt att nå in till mitten vid bland annat ogräsrensning.
Målet med den här köksträdgården är inte bara att producera mat på bordet, utan att det ska vara en härlig upplevelse att vistas här. 

Nu ligger allt i vintervila, men massor av fröpåsar ligger och väntar på att säsongen ska sätta igång!


Årets skörd av vitlök


Vill ni läsa mer om Sara och hennes odlingar? Skillnadens trädgård heter bloggen som finns hos tidningen Land.


Ha en fin kväll!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar