Headbild

Headbild

tisdag 30 januari 2018

Beskärningstider

Snö och kallt, blidväder, sol och nästan vårkänsla, regn och halka och tillbaka till kyla och snö. Ja det var vädret den senaste veckan sen jag bloggade sist. Vintern är en årstid med variationer...

Men snart är den första månaden på året till ända och februari tar vid. Då kör jag igång med jobben utomhus igen😊. Det som tar mest tid i anspråk är fruktträdsbeskärningar. Jag får mycket frågor kring när och varför fruktträden ska beskäras och tänkte därför idag svara på tre av de vanligaste frågorna som gäller framförallt äppelträden...


Varför beskär man?

Att beskära sina fruktträd är inget måste, träden överlever och frodas utan beskärning. Men genom beskärning kan du från start forma ditt träd. Att från början tänka igenom behovet och köpa in växtmaterial som kommer bli lagom stort som fullvuxet på platsen är viktigt, och med regelbunden beskärning kan man också forma växten, för funktion och för att bli mer tilltalande estetiskt. 

När det gäller fruktträd så beskär man också för skördens skull. Genom att glesa ur kronan så kommer ljuset bättre åt frukten och det blir bättre och godare resultat. Man gynnar helt enkelt kvaliteten istället för kvantiteten. Dessutom så trivs skadedjur och sjukdomar bättre i en tät och fuktig krona så att gallra ur regelbundet är en god ide.


När passar det att beskära?

När det gäller vedartade, lövfällande träd och buskar i trädgården så är det två perioder om året som lämpar sig bäst för beskärning, vårvintern och sensommaren/hösten. Att ange exakt tid går inte, det skiljer mycket mellan var man bor och hur vädret är under säsongen. Men generellt här i Uppland så beskär jag från februari till början av april. När knopparna börjar svälla och saven stiger så är det försent och man får snällt vänta. 

På sensommaren och hösten startar beskärningsperioden som ofta går under betäckningen JAS, vilket helt enkelt är en förkortning av juli, augusti, september. Generellt är juli för tidigt här hos oss och jag brukar starta upp beskärningen i mitten av augusti och kör på fram till november. 


Vad är bäst, vår eller höst beskärning?

Det beror på växtslag och härdighet. Hos vissa växtslag, till exempel lönnsläktet, stiger saven tidigt om våren och att beskära kraftigt under vårvintern kan innebära att växten "blöder ihjäl". Det betyder att saven, energin, som ska upp till knopparna istället rinner ut i snitten och helt utarmar växten. Alla dessa växter ska beskäras på hösten. Även känsliga växter och växter planterade på sin yttersta zongräns mår bra av beskärning under sensommaren och hösten.

Om vi ser till äppelträden så är de ett tåligt släkte som tar beskärning både på våren och hösten utmärkt. Jag brukar generellt vilja beskära nyplanterade och unga träd och också gamla trötta träd på våren eftersom beskärningen innan sovstigningen triggar igång tillväxten. Men andra ord, vill du att trädet/busken ska växa, beskär på våren!
Träd som har kraftig tillväxt kan med fördel beskäras på sensommaren/hösten då saven istället ska gå ner till rötterna inför vintervilan och generellt får man mindre vattenskott genom sen beskärning. 
Alla äppelträd som faller under kategorin "normala" går fint att beskära båda perioderna. 


Idag kommer bilder på några av de träd som beskars förra vårvintern. Som en liten påminnelse att det är tid att boka in beskärning inför denna säsong😄

Litet äppelträd, beskärning år 1, före och efter bild...Trädet ser risigt ut men titta på högen av ris! Det är viktigt
att man inte tar för mycket på en gång! Det här är ett träd
som inte beskurits på länge, år 1 i vår vård...
Äldre äppelträd, ej beskuret på många år, före bild...Och efter blid, år 1...Äldre vattenskott på huvudstam...Tas bort...


Före bild... Ett äppelträd som är relativt ungt och har en
mer buskliknande form, trevligt men lite tätt och risigt...Efter bild... Här rejält urgallrat, år 1...Härligt att få klättra i träd på jobbet😄!


Jag hoppas att svaren på frågorna här ovan är till nytta för er och era träd😊. Nästa blogginlägg tänkte jag ägna åt en av mina favoritinslag i trädgården, nämligen häckar! Som också är bra att se över nu på vårvintern. Om det låter intressant så håll utkik nästa vecka på bloggen!Ha en fin dag💚


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar